Превантивни COVID-19 мерки на Черноморските летища

Актуална информация

Летище Варна и Летище Бургас са отворени само за заминаващи и пристигащи пътници!

С цел да се осигури минимално струпване на хора в сградата, изпращачи и посрещачи няма да бъдат допуснати в терминалите. За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

Заповеди, които са влезли в сила

Съгласно заповед № РД-01-597/16.07.2021 (изменена със Заповед  РД-01-623/23.07.2021) на Министъра на здравеопазването, се въвеждат следните временни противоепидемични мерки относно влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 19 юли 2021 г. до 31 юли 2021 г., съобразно цветовите зони, в които попада конкретната държава:
Списък на държавите по цветови зони и на държави с преминаване на реципрочна основа:

Зелена зона:
Република Австрия, Федерална република Германия, Република Естония, Исландия, Република Литва, Република Полша, Република Словакия, Унгария, Република Финландия, Република Хърватия, Кралство Дания, Италианска република, Република Словения, Френска република, Кралство Норвегия, Република Сан Марино, Държавата град Ватикан, Конфедерация Швейцария и Чехия.

Оранжева зона: Всички държави извън зелена и червена зона.

Червена зона: Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана, Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Република Тунис, Султанат Оман, Малайзия, Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република, Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи, Емирство Кувейт, Република Малта, Княжество Андора, Кралство Нидерландия и Грузия.

Държави, с които Република България е постигнала споразумение засвободно преминаване на реципрочна основа (без необходимост от  от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване): Румъния

Държави, за които е налице информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в съответната държава или в отделни нейни територии и специфични противоепидемични мерки за пристигащите от тях лица:
Руска федерация, Република Португалия и Ислямска република Пакистан – пристигащите се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Зелена зона – допускат се на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.
Всички лица, пристигащи от държава от зелената зона, които не представят един от документите описани по-горе, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕC.Само българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят един от документите описани по-горе се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Червена зона – на територията на страната се допускат само български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, както и други описани подробно в Заповедта.

Деца до навършване на 12-годишна възраст, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат в България без необходимост от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване.

Отмяната на карантината преди 10-дневния срок се изпълнява при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.

Запознайте се с пълния текст на заповедта тук, за да разберете какви са изключенията за влизане в страната и конкретните изисквания на здравните власти.

Превенция

Летище Варна и Летище Бургас получиха здравна акредитация от Международния съвет на летищата! Прочетете повече тук.

Всички контактни повърхности на Летище Варна и Летище Бургас са обработени с антимикробен и антиривусен немски патентоват нанопрепарат Liquid Guard®. Прочетете повече тук.

Летище Варна и Летище Бургас имат готовност да реагират при сигнал за инфекциозно заболяване, както и да изпълнят стриктно всички препоръки и указания на съответните български и световни здравни власти.От началото на кризата, летищата поддържат пряк контакт с отговорните здравни органи, упражнява непрекъснат мониторинг на ситуацията и са мобилизирани да реагират 24 часа в денонощието.Летище Варна и Бургас поддържат непрекъснат двустранен контакт с компетентните длъжностни лица от РЗИ Варна, както и провеждат регулярни срещи със заинтересованите служби:

• Летищни оперативни ръководители;
  • Представители на Гранична полиция;
  • Митница;
  • ПЗПБН;
  • РЗИ.

За целта е сформиран Кризисен щаб по превенция разпространението на COVID-19.

Съвместната работа с компетентните длъжностни лица от РЗИ Варна и Бургас, ГПУ Летище Варна и Бургас, включва регистриране на всички пристигащи пътници в системата за граничен контрол и допълнително събиране на информация чрез анкетни карти за пристигащи от рискови дестинации пътници.

В отговор на същата заповед, в терминал 2 салон „Пристигащи“ на двете летища преди пункта за гранична проверка има налична инсталирана термо камера, която се обслужва от специализирани екипи от РЗИ, съобразно разписанието на кацащите полети и съответния риск асоцииран със страната на произход.

Осъществява се непрекъсната комуникация и с авиокомпаниите, които обслужват летищата за по-добър контрол и информираност от двете заинтересовани страни.

Осигурени са предпазни средства за службите на летищата, както и други необходими материали,
устройства и средства за управляване на кризата COVID-19.

Летище Варна и Летище Бургас отговорно предоставят и разпространяват информация и препоръки към персонала и към пътниците, преминаващи през територията им.

Взети са редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19 вкл. засилен режим на почистване и дезинфекция, регулярно проветряване и почистване на помещенията и транспортните средства, разделение на пътниците от пристигащи полети от високо-рискови дестинации и недопускане на непътуващи лица в терминалите на летищата.

ACI Airport Health Accreditation Certificates

Varna Airport and Burgas Airport are officially ACI Airport Health Accredited