Черноморските летища обслужиха над 1 милион пътници

През кризисната за авиационния сектор 2020г. Черноморските летища обслужиха над 1 милион пътници
Очакванията на „Фрапорт България“ към момента са нивата на трафик през 2021г. да се възвърнат до 50% от тези през 2019г. и да се възстановят изцяло до 2024г.

През изминалата година аерогарите във Варна и Бургас посрещнаха малко над 1 милион пътници и обслужиха почти 11 хиляди полета на 49 български и чуждестранни авиокомпании изпълняващи чартърни и редовни полети до повече то 90 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Поради шока предизвикан от пандемията COVID-19, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД приключи годината със -79% спад на пътникопотока на двете летища.

Летище Варна

36 обслужени авиокомпании
69 дестинации
618000 обслужени пътници
541 обслужени чартърни полети
5448 обслужени редовни полети
45 тона карго товар

През 2020 г. от летище Варна бяха изпълнени полетни програми на 36 авиокомпании до 69 дестинации.

Обслужени бяха над 618 хиляди пътници, което бележи спад от -70% спрямо 2019г.

Най-много пътници пристигнаха от топ петте страни: Германия (200 хиляди), България (122 хиляди), Великобритания (95 хиляди), Австрия (38 хиляди) и Полша (37 хиляди).

Водещите дестинации от Варна бяха София; Лондон, Великобритания; Виена, Австрия; Берлин, Германия и Айндховен, Нидерландия.

Два нови маршрута бяха открити миналата година – Брюксел–Шарлероа, Белгия и Бремен, Германия, и 3 на брой авиокомпании започнаха да летят от/до летище Варна.

Общо 6 881 полета бяха обслужени на летището, от които 5 448 редовни и 541 чартърни.

Най-голям брой чартърни полети са обслужвани до дестинациите: Катовице, Полша; Лайпциг, Хановер и Берлин, Германия.

Най-натоварените месеци през изминалата година бяха юли, август и септември, като денят с най-много обслужени пътници – 5 587 бе 2 август.

Общо 45 тона карго превоз е бил обработен през годината.

Летище Варна се радва на положително развитие, стартирало с обновените редовни полети до Истанбул, Турция на Турските Авиолинии от 22 февруари, като това лято се очаква авиокомпанията да изпълнява 11 полета на седмица.

Очаква се авиокомпания S7 да възобнови маршрута Москва, Русия – Варна от 3 юни, a Lufthansa да започне да лети от Франкфурт, Германия от 22 май до края на октомври.

Летище Бургас

36 обслужени авиокомпании
53 дестинации
414000 обслужени пътници
1120 обслужени чартърни полети
2200 обслужени редовни полети
3889 тона карго товар

През 2020 г. от летище Бургас бяха изпълнени полетни програми на 36 авиокомпании до 53 дестинации.

Летището обслужи 414 хиляди пътници, което бележи спад от -86% спрямо 2019г.

Петте страни, от които летище Бургас посрещна най-много пътници са Полша (150 хиляди), Германия (76 хиляди), Чехия (63 хиляди), Великобритания (46 хиляди) и Украйна (19 хиляди).

Водещите дестинации от Бургас включват Варшава и Катовице, Полша; Лондон, Великобритания; Прага, Чехия и Дюселдорф, Германия. Една нова авиокомпания изпълни полети от и до летище Бургас и 2 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио – Лвов и Харков, Украйна.

Общо 4 079 полета бяха обслужени на летището, от които 2 200 редовни и 1 120 чартърни.

Най-голям брой чартърни полети са обслужвали дестинациите: Катовице, Варшава и Вроцлав, Полша; Лайпциг и Берлин, Германия.

Най-натоварените месеци на летището са били юли, август и септември, като най-много пътници са били обслужени на 14 август – общо 8 937 са преминали през летището.

Общо 3 889 тона карго и поща са били превозени през годината.

Новостите през 2021г. включват очакваното базиране на 1 самолет Airbus A320 на авиокомпания Wizz Air на летище Бургас, който да оперира между 10 юни и 12 септември 2021 г. и старт на седем нови маршрута до седем държави от морския град: Дортмунд, Германия; Айндховен, Нидерландия; Киев, Украйна; Ливърпул, Великобритания; Познан, Полша; Тел Авив, Израел и Турку, Финландия.

Седемте нови маршрута допълват съществуващите: Лондон Лутън и Донкастър, Великобритания; Виена, Австрия; Будапеща, Унгария; Варшава, Катовице и Вроцлав в Полша, като стават общо 14 през летния сезон.

Добра новина е и старта на първия по рода си директен маршрут от Клуж – Напока, Румъния до Бургас от 20 юни на авиокомпания Blue Air. Тя ще изпълнява 2 полета седмично между Клуж-Напока и Бургас всяка сряда и неделя.

Очаква се авиокомпания S7 да стартира полети до Москва, Русия от 1 май, а авиокомпания еasyJet да оперира за първи път полети от летище Бургас до дестинациите Лондон – Гетуик, Великобритания и до Берлин, Германия от м. юли до септември.

Инвестиции

aircraft-repairs-hangar-varna-airport (1).jpg

През първите 14 години на концесията - периода от 2006 г. до 2020 г., Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД инвестира над 400 милиона лева в инфраструктурни и технологични подобрения на летищата Варна и Бургас.

През 2020г., въпреки кризата предизвикана от COVID-19, вложените средства за инвестиционни проекти на двете летища възлизат над 4 милиона лева и включват изготвянето на проектна документация за реконструкцията на пътека за рулиране „Еко“ на летище Варна, подобрения на настилки в летатленото поле и изпълнението на всички строително-монтажни работи, свързани със смяна на статут на сградата на Терминал 3 в хангар за ремонт и поддръжка на въздухоплавателни средства, включително конструкция и противопожарни мерки. Общата стойност на проекта надхвърли 1,7 милиона лева.

На летище Бургас се завърши поредния етап от реконструкцията и разширението на перона, която ще продължи през неактивния сезон до 2023г. Освен конструктивните работи предстои да се извърши пълна подмяна на перонното осветление с високо ефективни LED елементи.

Тази година планираните инвестиции в двете летища надхвърлят 5 милиона лева.

На летище Варна предстои старт на строителните дейности по разширение и рехабилитация на перона за въздухоплавателни средства, включително изграждане на ново перонно осветление. Стартира и нов проект за фотоволтаични инсталации на стойност над 2 милиона лева, ще бъдат изградени тръбни кладенци за подобрение на поливните системи, започва реконструкцията на част от офис сградата до хангара, и превръщането ѝ в контролен пункт за едрогабаритни товари, която трябва да влезе в зоната с контролиран достъп.

На летище Бургас предстои старт на дейностите по проучване и проектиране на реконструкция и рехабилитация на писта за излитане и кацане – инвестиционен проект на стойност над 50 милиона лева. Ще продължи работа и по следващия етап от разширението на перона. На летище Бургас паралелно стартира проект за изграждане на фотоволтаична инсталация.