Центърът за кариерно развитие на Фрапорт България спечели първо място в престижен конкурс

08.10.2015

Центърът за кариерно развитие на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД спечели първо място в категория „Кариерни услуги за неучащи“ на тазгодишния Национален конкурс за иновации в кариерното информиране, ориентиране и консултиране в България на Еврогайдънс. Така Центърът за кариерно развитие на дружеството – оператор на летищата във Варна и Бургас, влиза в добрите практики на Еврогайдънс.

За призовите места в конкурса кандидатстваха редица фирми и организации- представители на държавния, неправителствения и частния сектор, а програмите бяха оценявани по тяхната: приложимост и въздействие; устойчивост; разпространение на резултатите и иновативност.

Центърът за кариерно развитие на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД работи от 2008г.Той включва разработване и функциониране на Програми за кариерно развитие и Стажантска програма. Програмите за кариерно развитие са с фокус върху обученията на служители с висок потенциал за развитие и имат за цел да създават експерти и мениджъри чрез подобряване на техните професионални и личностни умения.

До момента обучение към Кариерния център са преминали 135 служители на компанията. 36 от тях участват в клубни дейности в три различни клубни направления – млади специалисти, бъдещи мениджъри и експерти.

Стажантската програма е второто направление в работата на Центъра за кариерно развитие на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Тя е създадена през 2007 г. и продължава да функционира всяка година с нова програма и обхват на дейност. Програмата е уникална за авиационния сектор в България. Изцяло с практическа насоченост, тя създава здрав мост между университетските знания и професионалната реалност. Целта й е подготовка на следващото поколение от професионалисти в този специфичен бизнес, чрез работа по реални проекти, вътрешни тренинг програми и ангажиран екип от ментори. От 2007 г. досега над 250 стажанти са участвали в Стажантската програма, като средно около 20% от стажантите всяка година започват работа в компанията като сезонни или постоянни служители.

Обученията и професионалното развитие на служителите са изключително важни за компанията. Само през 2014 година за служители на дружеството са проведени 8 142 обучения, което представлява средно по 5-8 на служител за година. Еврогайдънс (Euroguidance) България е част от европейска мрежа от центрове в 33 страни, която подпомага развитието на качествени услуги за кариерно ориентиране в Европа и осигурява информация за възможности за образователна мобилност в Европа.